Preskočiť na obsah

Nika Ti povie niekoľko dôvodov, prečo a ako zažiť Grécko zadarmo…

Moje meno je Nika a popíšem ti o mojom dobrovoľníctve v Grécku, ktoré som absolvovala v auguste v roku 2020. 

 

Pôvodne som ani neplánovala odísť na dobrovoľníctvo, ale na Erasmus stáž do Česka, avšak ani ja som nebola výnimkou, ktorú by neovplyvnila pandémia. Keď mi oznámili, že sa stáž ruší, hneď som si začala hľadať alternatívu. Vo facebookovej skupine som našla ponuku od Youth for Equality, kde ponúkali mesačný program v Grécku v meste Komotini, a tak som si poslala životopis a motivačný list v nádejí, že ma vyberú. Po pár dňoch ma kontaktovala koordinátorka programu, že ma vybrali a tak sa mohlo začať s plánovaním cesty.

 

CESTA

Pred cestou som musela poslať potrebné údaje mojej koordinátorke a ona sa následne postarala o poistenie, letenku a iné administratívne veci, ktorými som sa nemusela vôbec zaťažovať. Mojou úlohou bolo len nastúpiť do správneho lietadla a odletieť. Dokonca som sa nemusela starať ani o financie, pretože tieto projekty sú hradené cez Erasmus+ program, takže vycestovať do zahraničia môže naozaj ktokoľvek, kto má chuť vidieť kúsok sveta. Na letisku vo Viedni som sa prvýkrát spoznala s ostatnými dobrovoľníkmi zo Slovenska a spolu sme odleteli do Solúna, kde sme prespali jednu noc a ráno pre nás prišiel grécky koordinátor programu, ktorý nás odviezol do Komotini. Tam sme vypísali tlačivá, dostali “kapesné” a ubytovali sa (ubytovanie bolo hradené, takže sme nemuseli platiť nič).

 

KOMOTINI

Prvý deň sme si prešli mesto, ktoré bolo malé, ale malo svoje čaro na ktoré nikdy nezabudnem! Na druhý deň sme sa zoznámili s ostatnými dobrovoľníkmi z Tuniska, mali sme tam byť dobrovoľníci zo Slovenska, Tuniska a Ukrajiny, avšak účastníci z Ukrajiny sa nemohli zúčastniť kvôli pandémii. 

 

PROJEKTY

Cieľom projektu, bolo zveľaďovanie mesta, zvýšiť povedomie a turizmus v meste. Okrem toho sme mali možnosť písať do miestneho časopisu. Na začiatku nám vypísali rôzne projekty, do ktorých sme sa mohli zapojiť, ako je propagácia organizácie, vytvorenie súťaží pre lokálnych obyvateľov alebo aj zorganizovanie diskusií na rôzne témy. Ja som sa zapojila do organizovania event-u na tému stereotypov. Taktiež som sa zapojila do písania článku pre miestne noviny na tému ekológie. 

Robila som rozhovory s miestnymi obyvateľmi, aby som zistila čo v meste chýba a na čom treba popracovať. Pre mňa, ako veľkého introverta to bolo veľmi náročné, oslovovať cudzích ľudí, ale veľmi mi to pomohlo v sebarozvoji.  

 

ŽIVOT DOBROVOĽNÍKA

Pracovali sme 5 dní v týždni a víkendy sme mali voľno. Väčšinou sme ich strávili pri pláži, ktorá bola vzdialená asi 30 minút autobusom od mesta. Pláž bola úžasná, more čisté a priezračné a to jedlo! Jednoducho raj na zemi! 

Okrem pláže sme využívali aj miestny trh, kde bola vynikajúca zelenina a ovocie. V meste boli aj obyvatelia z Turecka, preto môžeš vidieť na fotke aj ženy so zahalenými vlasmi, populácia mesta bola 50% kresťania a 50% moslimovia. 

 

ČO MI DOBROVOĽNÍCTVO DALO?

Dobrovoľníctvo v zahraničí mi okrem spoznania novej kultúry a nových zážitkov dalo aj nových priateľov, s ktorými sme zažili neobyčajný mesiac. Musím tiež povedať, že počas môjho pobytu v Grécku som získala sebavedomie a naučila som sa užívať si život plnými dúškami za čo som najviac vďačná, pretože pred týmto projektom, som bola skôr zakríknutá a miestami som pripomínala sivú myš, avšak tento projekt bol pre mňa, ako liek na dušu! 

 

Na záver by som ti chcela povedať, že ak máš príležitosť sa do niečoho pustiť, vyskúšať niečo nové, tak choď určite do toho a neboj sa, pretože neskôr môžeš ľutovať, že si to aspoň nevyskúšal/-a! Nie nadarmo sa hovorí, že je lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť.  

 

S pozdravom, 

 

Nika