Preskočiť na obsah

5 národností, 1 miesto, 1 projekt

V dňoch od 16. do 23. septembra sa skupina ôsmich odvážnych mladých Slovákov zúčastnila medzinárodnej mládežníckej výmeny s názvom “Donate organs, save lives!” v slnečnom tureckom meste Izmir.

 

Počas týždňa sme diskutovali o kladoch a záporoch darovania orgánov, tvorili sme rôzne projekty, porovnávali priebeh tohto procesu v rozličných krajinách a pomocou city-game sme nie len spoznali mesto, ale zisťovali sme aj povedomie miestnych obyvateľov ohľadom danej témy.

Projekt sa však neniesol iba v duchu prednášok a diskusií, ale napríklad každý večer sme navštevovali hodiny zumby, a tak sa pripravovali na našu záverečnú aktivitu, pri ktorej sme cvičili v centre mesta a pomocou vlastne vytvorených plagátov sme sa o problematike darovania orgánov snažili oboznámiť čo najväčšie množstvo ľudí. 

Napriek nabitému programu sme však mali čas aj na relax, zábavu, spoznávanie novej kultúry, tureckú kávu a utužovanie vzťahov medzi účastníkmi. Organizátori nás cez voľný deň zobrali do starogréckeho mesta Ephesus, vinnej dedinky Şirince a dokonca sme mali možno užiť si aj slnko na jednej z tureckých pláží.

Myslím, že v Turecku sme sa stretli naozaj dobrá partia a domov sme si odniesli množstvo nových informácií, skúseností, získali sme nespočetne veľa nových zážitkov a priateľstiev na celý život.

 

Lucia Prokopová