Preskočiť na obsah

Read Beyond The Title | Trnava, Slovensko | 7.3. – 14.3.2022

Read Beyond The Title je projekt, ktorého súčasťou bolo medzinárodné školenie, ktoré sme usporiadali v Trnave 8.-14. marca 2022.

Na tomto školení sa zúčastnili mladí ľudia zo 7 krajín (Slovensko, Česko, Fínsko, Turecko, Grécko, Belgicko) vo veku 18-30 rokov. Projekt bol financovaný programom European Youth Foundation.

Projekt sa venuje téme „fake news“ a dezinformáciám. Na školení sme sa zaoberali tým, ako byť viac kritický k informáciám, ktoré sa k nám dostávajú a taktiež ako pochopiť dôsledky dezinformácií a manipulácie. Naučili sme sa ako rozpoznať falošné správy a ako im čeliť.

Neformálnou formou sme mali si prešli príklady z každej zúčastnenej krajiny a taktiež sme vyslali účastníkov do ulíc, aby spravili novinársku reportáž o tom, ako vnímajú dezinformácie Trnavčania. Zahrali sme si hru www.fakescape.cz, ktorú vyvinula a zrealizovala naša partnerská organizácia z Česka a následne na to sme aj sami vymýšľali stolové hry na danú tému. V ďalších dňoch sme si vyskúšali debatu pod vedením Slovenskej debatnej asociácie a pracovali na interaktívnej knihe, ktorú uverejníme čoskoro. 

Navštívila nás aj Mestská televízia Trnava, ktorá o nás natočila krátku reportáž.

Vďaka programu Budúcnosť inak sme mali možnosť robiť aktivity s miestnymi žiakmi základnej školy na podporu medzikultúrneho dialógu a vzdelávania.