Preskočiť na obsah

Zážitky z mládežníckej výmeny “East meets west – for gender equality”

Jeden z najspontánnejších projektov, ktoré som kedy zažila, bol práve tento projekt-East meets west for gender equality. Narýchlo sme zabookovali letenky, zbalili kufre a na poslednú chvíľu sme vyrazili do Bulharska. Výlet nám začal v Trenčíne, odkiaľ sme vlakom cestovali do Bratislavy. V BA sme využili MHD, kde sme skoro dostali pokutu 180 €, keďže sme si neorazili lístok (amatéri), no pán kontrolór sa zľutoval nad našimi bankovými účtami a my sme s malými dušičkami pokračovali na letisko. 😃
Let prebehol hladko a ani nevieme ako, a už sme boli v Bulharsku. Prekvapilo nás písmo, pretože sme nevedeli ani ň. Niektorí si pomáhali azbukou, no tí čo nemali ruštinu, dúfali len v to, že stretneme niekoho, kto vie po anglicky… 😃
Do Starej Zagory sme prišli neskoro večer. V hoteli nás privítali príjemní ľudia, ktorí nás ubytovali a dali nám jesť. Unavení po celom dni cestovania, bolo jedlo práve to, na čo sme sa všetci tešili.
Program počas celého projektu bol fajn. Mnoho aktivít, pri ktorých sme mali možnosť zamyslieť sa nad problematikou rodovej nerovnosti, boli súčasťou projektu. Vytvárali sme video, ktorého hlavnou témou bola rodová nerovnosť, preberali sme rôzne témy, vytvárali “zákony” pre opačné pohlavia, no hlavne sme sa naučili prevteliť do opačného pohlavia a pokúšali sme sa ich chápať a rešpektovať.
Pre mňa osobne bola najdôležitejšia komunita. Ako tím sme si spolu vychádzali a nenastal žiadny veľký problém, ktorý by narušil atmosféru v komunite. Všetci sme sa bavili, boli sme priateľskí, no zároveň sme sa vedeli baviť do hĺbky a preberať veci, ktoré by mali byť riešené.
Boli sme na výlete v Starej Zagore, kde sme si trošku obzreli bulharskú kultúru. Rozšírili sa nám obzory pri “Intercultural evening”, pretože sme sa dozvedeli viac o iných národoch. Vyskúšali sme ich typické jedlá, sladkosti a naučili sme sa mnoho nových informácií, ktoré sa nám zídu.
V mene celého tímu, by som sa chcela, ako líderka, poďakovať. Nie každý človek má možnosť zažiť to, čo sme zažili my. Okrem zážitkov, sme získali aj mnoho skúseností, ktoré nám v budúcnosti zjednodušia život a sme obohatení poznatkami, ktoré nám naše životy obohatili. 🙂
Ďakujem aj slovenskému tímu, že mi ochotne a načas poslali a zazdielali potrebné informácie a dokumenty, ale hlavne za to, že som ich mohla spoznať. Ste úžasní.
 
Sandra

Tento projekt bol môj prvý a neskutočne som si ho užila, dokonca prekročil moje očakávania v dobrom slova zmysle. ☺️ Stretla som tam úžasných ľudí, s ktorými som doteraz v kontakte. Program ktorý sme mali bol tiež super a dal mi toho veľa. Najviac som si užila vytváranie interview, robenie klipu na pesničku a natáčanie reklamy. Projekt mi pomohol aj v zlepšení komunikácie v Anglickom jazyku a obohatil ma o všeobecný rozhľad. Určite takúto skúsenosť všetkým odporúčam a sama sa ešte určite chcem zúčastniť projektov.😊

Tatiana

 

Samotný projekt som si veľmi užil. No zároveň mi toho aj veľa dal. Okrem zlepšenie angličtiny a spoznani nových kultúr som sa naučil vela o gender equality. Viac som pochopil samotný koncept a zmenil prístup ku nemu. Lepšie si uvedomujem rolu muža a ženy v spoločnosti. A zlomil som iste predsudky ktoré som mal spojíte s touto tematikou. Samotné aktivity boli veľmi kvalitne spracované. Veľmi sa mi páčila aktivita ked sme išli do mesta a pýtali sa občanov čo si myslia o gender equality. Následne sme z toho museli spracovať article a odprezentovať to ostatným. Ako slovenska skupina sme pracovali veľmi dobre a celkovo ľudia boli prívetivý a priateľský. Jedlo nepatrilo k tím najlepším zatiaľ čo ubytovanie bolo na úrovni. Myslím si že celkový projekt prebehol uspešne a som vďačný byt jeho súčasťou.

Kristián

 

Tento projekt bol môj prvý. Užil som si ho, bavilo ma to. Aktivity boli kvalitné. Ubytovanie bolo dobré. Jedlo bolo diskutabilné. Coffee machine bol very good very nice. Slovenská skupina, ale aj všetci ostatní boli úžasní. Organizátori kvalitne organizovali a priebeh projektu bol bez väčších prekážok. Určite sa pripojím na ďalší Erasmus a odporúčam aj všetkým ostatným.

Lukáš

Nedávno som sa zúčastnila projektu v bulharskom meste Stara Zagora, kde som prežila jeden z najkrajších týždňov môjho života… ❤️ Úžasní ľudia, skvelé zážitky, nezabudnuteľné spomienky, nový pohľad na tému rovnosti mužov a žien – nielen toto si odnášam z môjho úplne prvého projektu Erasmus plus. Ďakujem všetkým, ktorí mi spríjemnili môj projekt a aj organizácii Youth for Equality za možnosť zúčastniť sa a reprezentovať Slovensko.
Medzi najsilnejšie zážitky patrí Intercultural night, kde každá krajina prezentovala svoju kultúru a časť seba. Čo sa témy a workshopov týka, boli kvalitne pripravené a skvelo zrealizované. Najviac mi zarezonovala aktivita, kde sme boli rozdelení na mužov a ženy, a písali sme pravidlá na utopické fungovanie v krajine, kde sú si pohlavia rovné… Taktiež bolo zaujímavé zisťovať formou interview názory Bulharov zo Starej Zagory na tému gender equality.
Veľa sme komunikovali, diskutovali a zdieľali názory medzi sebou. Moja bojazlivosť, či budem schopná sa dorozumieť a zapadnúť do skupinky, sa rozplynula v momente, keď sme začali program, hrali zoznamovačky a podobne. Cítila som sa prijatá, našla som si nových priateľov, zlepšila som si svoje komunálne schopnosti a zakúsila som chuť iného sveta.
Gender equality is a human right,
and for that we wanna fight…
Thanks ❤️❤️
Lenka
 
Veľmi sa mi páčilo na danom projekte. Veľmi som si to užila a aj sa naučila niečo nové a spoznala naozaj super nových ľudí s ktorými mame stály kontakt a pevne verím, že sa stretneme aj v budúcnosti. Aktivity, ktoré bolo spojené s projektom boli veľmi záživné a dosť som sa aj naučila o danej téme….Gender equality a získala nový pohľad na danú vec… Určite to nebol môj posledný projekt a v budúcnosti sa chcem zúčastniť aj na ďalších….Bola to skvelá skúsenosť a naozaj to odporúčam každému kto váha a nevie či do toho ísť….za mňa odporúčam všetkými desiatimi. 🤗🤗
Klaudia