Preskočiť na obsah

“Domov nie je len miesto, ale hlavne pocit v srdci.”

Posledné augustové dni sme strávili v Španielsku na projekte Sustain-ability. Po vstúpení do tejto krajiny plnej života, Slnka a úžasných ľudí, sme sa nevedeli dočkať, čo nám projekt prinesie.

 

Počas cesty do vzdialeného mestečka Calarreona na juhu krajiny, sme sa všetci slovenskí účastníci stihli spoznať a vytvoriť dobré kamarátstva. Privítala nás ochotná organizátorka, ktorá nás sprevádzala s úsmevom na tvári celý týždeň. Vytvorili sme úžasnú skupinu ľudí z rôznych krajín a to Španielsko, Taliansko, Macedónsko a Slovensko. Spoznávali sme sa a zároveň sme spoznali ich kultúry, zvyky a aj tradičné jedlá. Zažili sme kopec zábavy už len pri tom, ako sme sa ich všetkých snažili naučiť tancovať karičku :D.

 

Téma projektu nás donútila sa zamyslieť nad tým, čo sme spravili pre našu Zem. Naša príroda sa mení a zažíva ťažkosti, za ktoré sme zodpovední my. Naučili sme sa, že nemôžme ostať nečinní lebo práve my môžeme život na našej planéte zmeniť k lepšiemu. Vzdelávali sme sa spoločne, hravými a kreatívnymi spôsobmi, ktoré nás každým dňom zbližovali. Napriek jazykovým bariéram sme si vedeli pomôcť a komunikovať ako dlhoroční priatelia. Voľné chvíle sme spoločne trávili na pláži, pri sledovaní západu slnka a počúvaní nádherných piesní každej krajiny.

 

Celý projekt ubehol veľmi rýchlo a na konci padali slzy, príjemné slová, úsmevy a objatia. Aké skvelé je spoznať úžasných ľudí za taký krátky čas? Hoci ďaleko od domova sme si spoločne vytvorili náš dočasný domov práve tam. A tak viem, že domov nie je len miesto, ale hlavne pocit v srdci, že vám je dobre s ľuďmi, ktorí sú okolo vás.


Šarlota Slaminková