Preskočiť na obsah

TC MOVEmental: Sofia, dynamické hlavné mesto Bulharska

Keď si prečítate nejaké články o Sofii tak ako prvé vám ukáže, že je to dynamické mesto plné múzeí, galérií a histórie, čo určite môžem potvrdiť. Najviac sa mi páčil práve kontrast medzi „Západom“ a „Východom“ keďže okrem nádherných ortodoxných kostolov v meste nájdete aj viaceré mešity. Taktiež Sofia je nádherným príkladom prelínania histórie, kde máte časti v ktorých sa cítite ako keby, že ste cestovali do 50 rokov minulého storočia a hneď cez cestu máte historický palác zo 16 storočia a vedľa neho modernú kancelársku budovu. Ak porovnáme ceny so Slovenskom môžeme povedať, že je tam všetko dvakrát lacnejšie. Síce nemajú euro a používajú bulharský lev ale veľmi ľahko sa to prepočítava, keďže 2 levy sú presne 1 euro.

Náš tréningový kurz pre pracovníkov s mládežou trval presne 8 dní aj s cestou, čo sme si mohli predĺžiť o dodatočné 2 dni a cestovať na vlastné náklady, čoho som aj využil a vybral som sa na 1 noc do antických gréckych Thessaloník.  Témou nášho kurzu bolo umenie a kreativita, čo sme veľmi ocenili, keďže sa obidvaja aktívne venujeme umeniu od mladého veku. Celého kurzu sa dokopy zúčastnilo 21 participantov zo 7 krajín Európy a to konkrétne zo Slovenska, Česka, Grécka, Rumunska, Bulharska, Litvy a Srbska,  kde sme Slovensko reprezentovali 2. Program sa odohrával v 3* hoteli priamo v centre Sofie, vďaka čomu sme mali v rámci voľného času lepšie preskúmať okolie a krásy ktoré Sofia ponúka. 

Prvé dva dni sme venovali spoznávanie ostatných účastníkov a vzájomnému diskutovaniu o hlavných témam projektu, napríklad čo pre nás znamená inšpirácia alebo ako vnímame umenie. Tretí deň sme v rámci programu navštívili bulharskú Národnú Galériu, ktorá sa rozprestiera na 4 poschodiach v historickom paláci hneď vedľa Chrámu Alexandra Nevského. Organizátori nám tiež zorganizovali prehliadku centra Sofie s akreditovaným sprievodcom, čo sme veľmi ocenili keďže nám vedel podať historické fakty veľmi zábavnou a zaujímavou formou. Nasledujúce dni sme sa zúčastnili rôznych aktivít zameraných na umenie a rozvoj našej kreativity, osobne medzi moje najobľúbenejšie bolo keď sme navrhovali náš vlastný projekt ktorí by sme chceli implementovať a naša skupinka prišla s návrhom Festivalu Interaktívneho Divadla, ktorý by sa konal v Prahe a zúčastnili by sa ho študenti vysokých škôl a akadémií a návšteva ateliéru lokálnej umelkyne, ktorá nám predviedla „press on“ techniku a mohli sme si vďaka nej ľubovoľne ozdobiť naše plátenné tašky, ktoré sme dostali na pamiatku. 

Projekt sme zakončili interkultúrnym večerom, kde každá zo zúčastnených krajín odprezentovala svoju krajinu a podelili sa s ich typickými nápojmi a jedlami. Na tento projekt budem vo veľmi dobrom spomínať a som neskutočne rád, že som sa ho mohol zúčastniť. Najdôležitejšia vec, ktorú som si z tohoto projektu odviedol je, že v rámci umenia sa nekladú žiadne medze a mali by sme experimentovať a skúšať dovtedy, dokým nenájdeme želaný výsledok.  

 

Alexander Barot & Nataša Grambličková