Preskočiť na obsah

Ako vytvoriť kvalitné CV?

Ako by malo podľa Vás vyzerať kvalitné CV? Určite by malo byť jedinečné či už formou alebo obsahom. Druhov je nepochybne mnoho, v tomto článku spomenieme dva v súčasnosti užitočné obsahovo aj formou.  

EUROPASS

Europass alebo európsky životopis je štandardizovaný súbor dokumentov, ktoré monitorujú vaše pracovné skúsenosti a kvalifikáciu v rámci celej Európy. Dokumenty je možné vyplniť online a sú k dispozícii vo všetkých jazykoch Európskej Únie.  Súbor piatich dokumentov, vďaka ktorým budete mať svoju kvalifikáciu a schopnosti pokope a pripravené poslať do celej Európy.

Dva voľne dostupné dokumenty sú:

  • Životopis – môžete si ho vytvoriť online, zverejniť online alebo uložiť.
  • Jazykový pas – slúži na ohodnotenie jazykových schopností. Je možné ho vytvoriť online.

Ďalšie tri dokumenty vydávajú orgány verejnej správy:

  • Europass – mobilita – je dokument, v ktorom sa zaznamenávajú vaše skúsenosti a schopnosti nadobudnuté v inej európskej krajine. Je to pre každého, kto sa presťahuje do inej európskej krajiny s cieľom vzdelávať sa alebo pracovať. Ak ho chcete získať požiadajte organizáciu, ktorá vás vysiela do zahraničia, aby sa obrátila na svoje národné stredisko Europass.
  • Dodatok k vysvedčeniu/osvedčeniu – opisuje a bližšie vysvetľuje zručnosti a schopnosti, ku ktorým má držiteľ vysvedčenia alebo osvedčenia. Nenahrádza samotné dokumenty, iba ich lepšie objasňuje a konkretizuje.
  • Dodatok k diplomu – opisuje a bližšie vysvetľuje zručnosti a schopnosti nadobudnuté držiteľmi akademických titulov. Dopĺňa a konkretizuje informácie príslušného diplomu. Nenahrádza ho. Udeľuje ho vysoká škola, ktorá diplom alebo titul udelila.

Europass môžete použiť v prípade, že sa hlásite na pracovnú ponuku v rámci Európskej únie a chcete si byť istý, že váš životopis obsahuje všetky potrebné informácie. Použite ho tiež, ak je vyžadovaný priamo v ponuke. 

Ak chcete potenciálneho zamestnávateľa zaujať, odlíšiť sa a ukázať svoju kreatívnu stránku, vytvorte si Infografický životopis!

INFOGRAFICKÝ ŽIVOTOPIS

Infografiky sú moderné formy spracovania textov, ktoré možno využiť aj pri písaní životopisov. Ich veľkou výhodou je prehľadnosť a atraktívnosť. Ak si neviete dať rady s tvorením životopisu, ktorý by mal okrem výpovednej hodnoty po obsahovej stránke, aj graficky príťažlivú formu, nemusíte si lámať hlavu. Stačí nájsť na internete šablónu, ktorá vám vyhovuje, doplniť do nej údaje o sebe a nový životopis je na svete. Otvorte google a objavíte neskutočné množstvo možností.

Na vytvorenie kreatívneho životopisu ponúka aj Microsoft Word skutočne široké spektrum možností. Na spestrenie textu možno využiť okrem množstva rôzne editovateľných tvarov aj obrázky SmartArt, tabuľky či grafy. Vďaka nim tak môže životopis vyzerať naozaj profesionálne a kreatívne zároveň. Ak si ho po vytvorení uložíte na online úložisko OneDrive, môžete ho mať prakticky vždy a všade so sebou. 

Svoj kreatívny životopis môžete vytvoriť aj na siete LinkedIn. Nepoužívate LinkedIn? V tom prípade je na čase začať, pretože ak nie ste online, akoby ste ani nežili. Nemusíte zamestnávateľovi uvádzať odkaz na váš súkromný Facebook profil. Uveďte však okrem kontaktu aj váš LinkedIn profil, kde si bude môcť overiť históriu vašich predchádzajúcich zamestnaní. Tým kreatívnejším odporúčame vytvoriť QR kód s odkazom na váš profil.

Samozrejme, atraktívne grafické prevedenie vášho životopisu vám nepomôže, ak neviete gramatiku alebo si o sebe navymýšľate. Buďte pravdovravný a uveďte do životopisu iba to, za čím si môžete stáť. Radšej menej, ale pravdu. V dnešnej dobe si o vás môže prakticky ktokoľvek čokoľvek zistiť. Gramatika je tiež podstatná. Nie je totiž nič horšie, ako mať pravopisné chyby vo svojom životopise. Nechajte si preto radšej skontrolovať svoje CV niekoľkým ľuďom. Ak nemáte čas na kontrolu, nechajte prebehnúť textovú časť aspoň jazykovou korektúrou v MS Word (klávesová skratka F7). 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *