Preskočiť na obsah

Youth combating radicalization

Tréningový kurz Youth combathing Radicalization, ktorého som sa zúčastnila 12-19.7. v arménskom horskom mestečku Dilijan bol jeden z top projektov, ktorých som sa zúčastnila. Leteli sme do Tbilisi už 2 dni pred projektom, takže sme okrem arménskej kultúry mali možnosť spoznať aj toto očarujúce gruzínske hlavné mesto. Na začiatok musím povedať, že slovenská skupinka sme si sadli skvele a hneď sme vedeli, že máme pred sebou zaujímavých 10 dní. Do Dilijanu, ktorý sa mimochodom nachádza v národnom parku, sme cestovali plní optimizmu.

Projekt pod vedením tréneriek Silvie a Goharik naplnil moje očakávania. Vzhľadom na to, že sa jednalo o tréning, pracovali sme svedomite, dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o radikalizme a extrémizme v ostatných participujúcich krajinách ( Maďarsko, Poľsko, Arménsko, Gruzínsko, Ukrajina), získali nové poznatky o ľudských právach, demokracii a mnoho iného. Počas tréningu sme sa oboznámili aj s nástrojmi “vizuálneho myslenia”, pomocou ktorých sme nakoniec vytvorili plagáty a videá pomocou metódy stop motion (bolo to super😊).

Po práci samozrejme prišla aj zábava. Na projekte sme sa stretli skvelá partia! Najviac nás spojili interkultúrne večery… možno v tom bude mať prsty aj nejaká tá pálenka 😀 . Hneď v prvý večer Slovensko, Maďarsko, Poľsko a druhý večer Arménsko, Gruzínsko a Ukrajina. Po dvoch dňoch sme mali pocit, že sa s niektorými účastníkmi poznáme minimálne niekoľko mesiacov a utužovanie vzťahov podporovali aj rôzne aktivity v tímoch.

Okrem iného sa nám počas projektu podarilo navštíviť neďaleký kláštor Haghartsin a 18.7 nás čakalo prekvapenie. Šli sme do Jerevanu! Čo sme vlastne ani nepredpokladali, že stihneme navštíviť 😊. Škoda len, že času bolo málo, Jerevan, Dilijan a vlastne celé Arménsko a Gruzínsko si zaslúžia aspoň 2-3 týždne cestovania, na to aby sa podarilo spoznať všetky ich krásy. Už teraz viem, že sa tam veľmi rada vrátim! Po Jerevane sme s naším slovensko-maďarským tímom s pracovným názvom “Kukorica” cestovali opäť do Tbilisi a v rámci možností – keďže sme už boli dosť uťahaní po celom projekte – sme si užili posledný večer :).

Konkrétne metodológie, ktoré sme použili a výstupy, ktoré sme vytvorili plánujeme využiť v spolupráci s našou vysielajúcou organizáciou Youth for Equality v praci s mládežou v projektoch, ktoré organizujú.

Pozrite si naše video TU

Niki Bartóková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *