Preskočiť na obsah

Young leaders

Dňa 28 – 30 januára sme sa zúčastnili druhého ročníka medzinárodného stretnutia YOUNG LEADERS v Ríme, ktoré organizovala partnerská organizácia SOS EUROPA.

Hlavným cieľom trojdňového eventu bola podpora aktívnej účasti mladých ľudí v demokratickom živote; podpora štruktúrovaného dialógu medzi novou generáciou a európskymi inštitúciami. Udalosti sa spolu s nami zúčastnilo viac ako 55 mladých ľudí z 11 rôznych krajín (Taliansko, Nemecko, Španielsko, Portugalsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko, Gruzínsko, Jordánsko a bývalá juhoslovanská republika Macedónsko). Počas podujatia sme mali príležitosť pracovať v malých medzinárodných tímoch na legislatívnych návrhoch týkajúcich sa otázok mladých ľudí a ich postavenia v európskej spoločnosti, ktoré boli následne formálne zaslané do európskeho parlamentu. Program bol skutočne bohatý, zahŕňal aktivity ako LAW MARKET (identifikovanie problémov mladých v európskych krajinách) LAW PROPOSALS (samotná tvorba návrhu zákonov) a VOTING (diskusia a hlasovanie o predložených návrhoch). Počas troch dní sme sa zúčastnili rôznych workshopov, posledný z nich sa konal v sídle Európskeho parlamentu v Ríme.

Tu sú niektoré z návrhov, na ktorých sme pracovali a boli zaslané do Európskeho parlamentu:

– zavedenie výučby politického a demokratického systému v školách

– zavedenie európskej verejnej dopravy – zadarmo, pre všetkých mladých do veku 30 rokov

– zavedenie programu integrácie mladých prostredníctvom pracovných príležitostí

– zavedenie opatrení na rodovú rovnosť v pracovnej sfére z hľadiska miezd

Okrem iného, sme mali možnosť bližšie spoznať kultúru daných zúčastnených krajín, vypočuť si problematiku mládeže a popri tom všetkom spoznať nádherné historické mesto Rím. A to všetko za podpory Erasmus + programu a našej vysielajúcej organizácie Youth for Equality. 🙂

Ďakujeme za túto možnosť: Zuzka, Katka, Iva, Juraj a Simona

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *