Preskočiť na obsah

A Green life to making a difference

Na konci apríla 2019 sa v talianskom stredisku poľnohospodárskeho cestovného ruchu Selvanova uskutočnila mládežnícka výmena „Zeleným životom k zmene“. Akcia sa konala tesne po veľkonočných sviatkoch a stala sa tak jedinečnou príležitosťou na porovnanie veľkonočných tradícií a zvykov v rôznych krajinách celej Európy.

 

Spoločnosť na výrobu vína a olivového oleja je známa podľa výberu majiteľa ekologickou a kvalitatívnou výrobou. Počas týždňa sme sa dozvedeli o udržateľných metódach, pokiaľ ide o poľnohospodárstvo, napríklad o povolené a zakázané spôsoby ochrany proti škodcom. Prezentujúcim sa podarilo vyvolať pocit, že spôsob zodpovedného podnikania k životnému prostrediu a spoločnosti má zmysel a to aj v dnešnej dobe trendu nízkych cien a nadmernej konzumácie produktov zo supermarketov.

 

Rozhodne sme nezostať iba pri téme poľnohospodárstva – všetky zúčastnené krajiny priniesli vlastný pohľad na tému udržateľnosti. Niekedy bolo prekvapujúce, ako menej rozvinuté krajiny dokázali osvetliť európskych lídrov v oblasti ekologického životného štýlu o nových životných perspektívach. Našťastie sa environmentálne inovácie stávajú realitou a v celej Európe pribúda veľa stimulov k prechodu na udržateľný životný štýl.

 

Dôležitým aspektom projektu bola intenzívna medzikultúrna výmena. Zábavné chvíle, keď vidíme mládež, ktorá sa predtým nikdy neangažovala v slovenskej kultúre, najlepšie napodobňujú folklór, dievčatá kričia a chlapci pískajú ako typickí obyvatelia slovenskej dediny. Učiť cudzincov o vlastnom kultúrnom pozadí, dôležitých frázach je vždy skvelý pocit.

 

Vidíme niekde v Európe!

 

V mene slovenského tímu chcem poďakovať Youth for Equality za túto úžasnú skúsenosť.

https://www.youtube.com/watch?v=r1HCiy9gzw4&fbclid=IwAR1SrjYKHL35dsv_EIlY8HJlJVX9pe8Iqwgb5Ez28bk2gkKg6y5SqJjRcaA

Ľudovít Popelka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *