Preskočiť na obsah

Summer Camp Adventure

Po ukončení vysokej školy som si už ani nemyslela, že niekedy budem mať možnosť zažiť výmenu mládeže Erasmus+, keďže som bola svojím Erasmom, ktorý som absolvovala vrámci vysokej školy nadšená a ľutovala som, že som to nevyužila už aj na prvom stupni štúdia. Keď som objavila Youth for Equality na Profesia Days 2019 a zistila som, že je možné niečo podobné absolvovať aj po ukončení štúdia, neváhala som a hneď som začala sledovať facebookovú stránku s vypísanými ponukami na dobrovoľnícke činnosti a krátkodobé výmeny. Ponuka na Summer Camp Adventure v Lužicích bola prvá, ktorá mi vyhovovala aj dátumovo a tak som sa neváhala prihlásiť. Na moje prekvapenie ma vybrali aj bez predchádzajúcich skúseností s vedením ľudí a starania sa o deti v táboroch.

Cesta do tábora bola náročná, s viacerými prestupmi ako aj meškaním spojov a výlukou vlaku, no nakoniec nič neľutujem a aj keď trvala asi 12 hodín, bola to tá najzábavnejšia cesta akú som zažila, keďže už len počas nej som spoznala veľa super ľudí, ktorí mi pomáhali sa orientovať na staniciach a spríjemňovali cestu v kupé.

Po príchode do tábora ma ešte čakalo prekvapenie v podobe doplavenia sa do chatky cez rieku po tme na kanoe. Na druhý deň som sa mohla konečne zorientovať, vidieť krásnu prírodu všade naokolo a zoznámiť sa s ostatnými členmi projektu. Tí sa skladali z Poliakov, Španielov, Čechov a ďalších Slovákov. Ihneď sme začali náš program rôznymi hrami na spoznanie sa a zapamätanie si mien. Našou úlohou ale tiež bolo pomôcť nachystať tábor pre deti, ktoré mali doraziť na ďalší deň. Už samotnú prípravu sme si celkom užili a zistili sme, že nudiť sa určite nebudeme.

S príchodom detí prišlo do tábora viac života a viac aktivít. Hrali sme s nimi nespočetné množstvo hier, pri ktorých sme sa vrátili do detských čias. Pripravovali sme v zmiešaných tímoch rôzne workshopy, plavili sme sa s nimi na lodičkách, tancovali Zumbu, zbierali dobré skutky v dedine a mnoho iného… Taktiež sme ale mali aj vlastný program bez detí v rámci Erasmu, kde sme sa hrali vlastné hry na rozvíjanie logiky alebo sme viedli diskusie na rôzne témy ako politická situácia či náboženstvo. Počas týchto dvoch týždňov som sa naučila veľa nových informácií o zastúpených krajinách, k čomu dosť dopomohli aj kultúrne večery, kedy každý tím prezentoval svoju krajinu a na večeru pripravil ich tradičné jedlo. Slovenskému tímu sa to mimochodom podarilo geniálne.

Túto výmenu som si veľmi užila a dala mi do života hlavne to, ako je potrebné vedieť sa dorozumieť v každej situácii, ako sa správne dohodnúť, zorganizovať aktivity, ale taktiež ako byť trpezlivá a asertívna. Som vďačná nielen organizácii Youth for Equality, ale aj našej líderke a úžasným majiteľom celého tábora za túto možnosť. Určite odporúčam túto skúsenosť aj pre ďalších záujemcov do budúcna. 

Soňa Čapkovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *