Preskočiť na obsah

CentreRED II

Počas 24.6.-1.7.2019 sa päť slovenských mládežníkov zúčastnilo na mládežníckej výmene CentreRED II v španielskej Lorce. Začiatok projektu bol zameraný na vytvorenie pravidiel projektu a samozrejme na vzájomné spoznávanie sa prostredníctvom hier, teambuildingových aktivít s cieľom spojiť multikultúrnu skupinu a pokúsiť sa zapamätať si mená všetkých účastníkov.

 

Prvá otvorená diskusia bola o význame programu Erasmus +, možnostiach budúcich dobrovoľníckych aktivít a postupe ako hľadať a dlhšie výmeny / dobrovoľníctva.

 

Ďalšia časť výmeny bola tvorená workshopmi. Členovia každého národného tímu boli vybraní dobrovoľnou registráciou na jednu tému. Po rozdelení do skupín museli účastníci pripraviť schému pre workshop a po ukončení ho predstavili a prediskutovali s jedným nezávislým pomocníkom z hostiteľského centra, ktorý im poskytol nápady a rady na jeho vylepšenie do záverečnej prezentácie.

 

Čo však bolo hlavnou témou tohto projektu? Išlo o „pomoc spoločnosti“ a všetky možné spôsoby ako tento cieľ dosiahnuť. Účastníci diskutovali o možnostiach v ich vlastných regiónoch. Veľa vecí bolo povedaných a veľa hier bolo použitých na osvojenie si kvalít potrebných pre prácu s ľuďmi. V skutočnosti sa jednalo o jednu hru, ktorá pekne vystihla, čo si účastníci myslia – boli tu dve skupiny a dve rôzne skupiny, ktoré potrebovali urobiť kompromis… A zmysel bolo prísť na to, ako môžeme uspieť obaja, nie len jedenotlivec.

 

Na zlepšenie aktuálneho projektu a tiež projektov do budúcnosti sa každý deň konala spätná väzba účastníci.

 

Najlepšie na budovanie tímu boli kultúrne večery, kde každá krajina predstavila svoju odlišnú kultúru a samozrejme hudbu spojenú s tradičnými tancami, ktoré sme všetci spolu tancovali.

 

Slovenská skupina sa na tejto výmene pekne bavila a rozvíjala sa mnohými spôsobmi. Bolo to náročné pre všetkých, vrátane vedúceho skupiny. Každý z nich získal v tomto nádhernom čase nové zručnosti, získal nové vedomosti a nadobudol mnoho zážitkov a spomienok.

 

Všetci sme vďační za možnosť byť súčasťou tohto projektu, za čo vďačíme našej vysielajúcej organizácii Mládež rovnosti a ich podpore a supervízorovi počas celého procesu projektu.

 

Pavol Gumančík

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *