Preskočiť na obsah

Let the youngsters run the world!

V júli sme boli súčasťou projektu „Mladí podnikatelia pre sociálny rozvoj“ v Bruseli.

Spätná väzba profesora Dr. Contact Hamdiho, www.hamditemel.com.tr

 

Nech mladí vládnu svetu!

 

Turecko, Belgicko, Poľsko, Slovensko, Portugalsko a Severné Macedónsko sa zapojili do projektu programu Erasmus + v Bruseli „Mladí podnikatelia pre sociálny rozvoj“.

Zúčastnil som sa projektu a všetkých aktivít.

 

Počas tohto projektu som sa snažil pochopiť a naučiť sa, čo si mladí ľudia myslia o podnikaní a neformálnom vzdelávaní. Strávil som 9 dní so skupinou mladých účastníkov, ktorých jazyky a náboženstvo, myšlienky, stravovacie a pitné návyky boli odlišné a ich názory boli odlišné. Ale ich srdcia boli jedno. Boli k sebe úctiví. Usmievali sa a užívali si všetci spolu. Ich energia nikdy nedochádzala. Veľkým prínosom bola samozrejme skutočnosť, že hosťujúci tím bol blízko k dokonalosti

 

Tu by som chcel venovať osobitný odsek trénerke Diane. Projekt bol na vysokej úrovni, čo sa týka metód a aktivít učenia. Z jej prístupu bolo zrejmé, že je veľmi skúsená. Taktika prelomenia ľadu pred začiatkom lekcií bola veľmi dôležitá a workshopy boli premyslené, pokiaľ ide o zbližovanie účastníkov. Vždy bola úctivá. Vek účastníkov bol rôznorodý. Niektorí z nich mali 16, 17 rokov, niektorí boli vysokoškolákov alebo absolventov.

 

Spoločným jazykom projektu bola angličtina. Bola to perfektná príležitosť zdokonaliť v cudzom jazyku aj pre tých, ktorí nehovorili plynule. Tí, ktorí boli angličtine sebavedomí, boli vždy o krok vpred v činnostiach a workshopoch na písanie projektov. To opäť dokazuje ako veľmi je angličtina v skutočnosti dôležitá. Tí, ktorí nevedeli dobre po anglicky, mohli komunikovať rečou tela.

 

Bolo úžasné, že každá krajina vynaložila veľké úsilie na propagáciu svojej krajiny počas vlastnej kultúrnej noci. V našu tureckú noc hral náš brat Eren hru „efe ve“ a mladí ľudia mu vytvárali úžasnú atmosféru.

Úsilie a serióznu prácu študentov pri príprave a realizácii projektu bolo vidieť veľmi dobre. Počas podnikateľských workshopov a prípravy podnikateľských plánov niektorí účastníci zohľadňovali chudobu sveta (staré oblečenie alebo distribúcia nového oblečenia chudobným atď.) Ďalší skúmali sociologické a psychologické podmienky sveta. Keď som počúval nápady, díval som sa na našu budúcnosť s väčšou nádejou.

 

Jednoducho som si pomyslel „Prečo nenechať tieto deti riadiť náš svet?“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *