Preskočiť na obsah

Life Skills Tools

Ahojte!

Volám sa Viktor Roháč a v Auguste som sa zúčastnil tréningu Life Skills Tools v Rumunsku. O čom však tento tréning bol? V skratke – pohlavné choroby a ich prevencia, plánovanie rodiny a budúcnosti. 

Začnem asi ako som sa k tomu dostal. Počas prázdnin som si naplánoval, že jeden mesiac strávim cestovaním a ten druhý venovaním sa svojím záľubám (hra na klavír, čítanie a pod.). Keď som však prišiel domov a tešil sa na oddych v pohodlí domova, na FB na mňa “vyskočil” last minute call pre slovenských účastníkov. Povedal som si, veď záľuby počkajú ale životná skúsenosť nie. Neváhal som preto ani minútu a prihlásil som sa. Cestu vlakom do Rumunska radšej preskočím, nakoľko bola vcelku nekonečná, no do cieľa som úspešne dorazil. 

Program sa mohol začať a ja som sa už tešil na zdieľanie ako to už na Erasme chodí. Stretli sme sa celkom fajn ľudia – Turecko, Macedónsko, Rumunsko, Poľsko a Srbsko. Počas projektu sme preberali nespočetne veľa tém, bavili sme sa, učili sa jeden od druhého a mnoho iného. Čo bol pre mňa najsilnejší moment projektu? Návšteva väzenia. Samozrejme, že len na cca 2 hodiny a nie na veky. Asi sa teraz čudujete, ale áno bolo to tak a pomohlo mi to k uvedomení si viacerých vecí. Vedeli ste, že za skupinovú bitku sa môžete ocitnúť vo väzení? Ja som na to nikdy ani nepomyslel, no bitka je bitka. V tomto prípade musím uznať, že je lepšie sa učiť na chybách cudzích ako na vlastných. Zhrniem teda v krátkosti v čom mi tento projekt pomohol a naučil ma:

1. Ceniť si slobodu (áno, nadväzujem na našu návštevu, ktorú sme vrámci projektu absolvovali a na aktivity a rozhovory s väzňami) 

2. Prístup a ochota ľudí v Rumunsku 

3. Vďačnosť, že žijem v krajine, ktorá je “bohatá”

4. Stať sa šťastlivcom a vycestovať do zahraničia

5. Neformálne vzdelávanie je TOP. 

Čo by som dodal na záver? Neváhaj a počas tvojho voľného času vyskúšaj Erasmus aj TY! Stojí to zato. 

Ďakujem ešte raz organizácií Youth for Equality za možnosť vycestovať za hranice a naučiť sa veľa skúseností potrebných do každej situácie.  

Viktor Roháč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *