Preskočiť na obsah

Ecodaily

Prvá otázka, ktorá vám napadne, keď sa chystáte na medzinárodnú mládežnícku výmenu, je „kto sú tí ľudia, s ktorými sa stretnem?“. Druhé je „mám svoju peňaženku, lístky a identifikačné číslo?“. Vaše zážitky formujú to, čo kedy robíte, ľudia, s ktorými to robíte. Slovenský tím tvorili Radka, Mária, Eva, Peter a Pavol. Traja nováčikovia a jeden skúsený líder s viac ako 15 výmenami za opaskom, čo len dokazuje, že to stojí za to. Ďalším dôkazom je, že napriek vzdialenosti a času medzi nami sú všetci z projektu v kontakte až dodnes.

 

Našou hlavnou motiváciou bolo spoznať nových ľudí a naučiť sa čo najviac. A to je to, čo sme urobili. Témou bola ekológia. Dozvedeli sme sa o udržateľnosti, biologických farmách, odpadkovom umení, spravodlivom obchode a problémoch životného prostredia, ktorým čelia európske krajiny, ako aj o globálnej klimatickej kríze. V skupinách s našimi novými priateľmi sme hľadali odpovede a riešenia týchto problémov. Týmto sme sa tiež zdokonalili v angličtine, naučili sa jasne formulovať svoje nápady a názory, argumentovať, ale hlavne počúvať a učiť sa od svojich kolegov. Jeden by si myslel, že je to výzva, keď sa stretnú rôzni ľudia z celej Európy, aby predstavili svoje problémy a riešenia, ale ukázalo sa to ako skvelá záležitosť. Byť v spoločnosti rovnako zmýšľajúcich ľudí diskutujúcich o vážnych témach aj o „obľúbených supermarketoch v Grécku“ je zážitok na celý život. 

 

Naše ubytovanie bola krásna malá chata a stany neďaleko mesta Litija. Všetci sme sa trochu obávali počasia, ale o všetko bolo postarané. Nie je lepší pocit, ako sa zobudiť, aby ste videli svieže lesy Slovinska a boli obklopení skvelými ľuďmi. A samozrejme raňajky. Každé ráno sme začali deň malým energetizátorom. Nasledovala séria aktivít zameraných na vzájomné spoznávanie sa a tému ekológie.

 

Okrem toho sme robili zábavné aktivity ako trekking, lov na muchy, volejbal a veľa tanca. Jedného dňa nás čakala exkurzia na ekologickú bylinkovú farmu.

 

Náš pobyt sme si užili natoľko, že skôr, ako sme si uvedomili, sa chýli ku koncu. Posledný deň trávime v Ľubľane. Naši úžasní sprostredkovatelia pre nás zabezpečili zaujímavú návštevu spravodlivého obchodu, kde nám milá pani povedala všetko o tomto celkom novom koncepte a odpovedala na všetky naše zvedavé otázky.

 

Užili sme si prehliadku krásneho mesta Ľubľana so sprievodcom a tým sa náš pobyt chýlil ku koncu. Jedna posledná oslava a „haide“ spať. Rozišli sme sa s pár slzami a prísľubmi, že sa ešte uvidíme. A samozrejme s kopou skvelých spomienok, nových priateľov a nezabudnuteľným zážitkom, aký nemá obdoby.

 

Môžeme len poďakovať milým ľuďom z klubu KLIŠE, organizácii Mládež za rovnosť, Erazmus + a samozrejme Európskej únii, ktorí to všetko umožnili.

 

Radka, Mária, Eva, Peter a Pavol

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *