Preskočiť na obsah

Help the Homeless

Problém bezdomovectva neustále rastie nielen v Európskej únii, ale aj v celom svete. Z tohto dôvodu sme sa zúčastnili projektu Pomôžte bezdomovcom, ktorý sa konal v Birminghame vo Veľkej Británii.

 

Po namáhavej ceste s malými problémami sme sa nakoniec dostali do pôvabného mesta Birmingham, kde nás vítalo typické anglické počasie. Slovenský tím tvorili Karin, naša šarmantná vedúca skupiny, Lenka, Peter, Jakub, Michael a ja, Katka. Dychtivo sme skúmali blízke okolie a rýchlo sme sa zoznámili s ostatnými účastníkmi ešte skôr, ako vôbec začali s energizérmi. Tejto mládežníckej výmeny sa zúčastnilo ďalších šesť krajín – Spojené kráľovstvo, Bulharsko, Grécko, Portugalsko, Litva a naši susedia z Poľska. Rýchlo sme sa stali priateľmi. Zdá sa, že každý mal po konci prvého dňa aspoň niekoľko nových priateľov. Potom nastal čas pustiť sa do podnikania, biznisu boli vzdelávanie a workshopy zamerané na šírenie náležitých informácií o bezdomovectve.

 

Aktivity, ktoré sme robili, boli napríklad predstavenie o bezdomovectve v našich domovských krajinách, roleplay o príčinách bezdomovectva, vytvorili sme dvoj týždňový plán fungovania hypotetickej organizácie pre bezdomovcov, počúvali sme mnoho osobných príbehov a vydali sme sa na celodenný výlet do hlavného mesta Londýn, ktorý náhodou pripadol na devätnáste narodeniny Michaela.

 

Na rad prišiel náš hlavný projekt, video o rôznych témach dotýkajúcich sa bezdomovectva. Boli sme rozdelení do malých skupín podľa toho, čo nás na tejto téme zaujímalo. Niektorí z nás sa išli porozprávať s bezdomovcami, vypočuli si ich životné príbehy, niektorí zaujali umeleckejší prístup a vyrozprávali príbeb bezdomovectva prostredníctvom hudby a niektorí prerozprávali príbehy ďalších ľudí bez domova.

 

Na konci projektu sme získali vedomosti o bezdomovectve, prechádzali sme centrom mesta Birmingham dokola, ochutnávali vynikajúcu anglickú kuchyňu, hlavne chlieb vo všetkých tvaroch a podobách na raňajky a obed, podnikli sme niekoľko útokov na miestny Poundland a Primark a nadviazali sme aj nové priateľstvá, ktoré, dúfam budú dlhodobé a že sa niekedy ešte stretneme na niektorých ďalších projektoch. 

Vyjadrujeme veľkú vďaku za túto príležitosť a chceme sa poďakovať všetkým organizátorom, sprostredkovateľom a v neposlednom rade všetkým zúčastneným.

 

Katka

 

VIDEO 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *