Preskočiť na obsah

Plan an Idea, Grow a Business!

V druhej polovici novembra sa 6 mladých ľudí zo Slovenska pripravovali na workshop o ekologickom podnikaní, koncepctu ,,nulového odpadu” a ekologických výrobkoch. Po únavnej ceste sa naša slovenská skupina konečne dostala do hotela v tureckom Denizli v blízkosti bavlneného hradu Pamukkale. Ešte pred oficiálnym začiatkom rozcvičky (ice-breakers) a preslávených energizérov sme sa spoznali s ostatnými účastníkmi, precvičili sme si jazykové znalosti, ktoré začali malými rozhovormi a po niekoľkých hodinách sme sa mohli rozprávať doslova o čomkoľvek. Stretnutie s novými ľuďmi z Turecka, Macedónska, Grécka, Poľska alebo Nemecka bola nesmierna zábava. 

 

Nasledujúce dni začala skutočná sranda, konečne sme sa pustili do vytvárania projektov a naučili sme sa prezentovať. Vytvárali sme prezentácie, diskutovali sme o ekologických problémoch v našich krajinách, o možnostiach pre mladých podnikateľov, hľadali ekologické výrobky a propagovali ich, zbierali odpadky okolo Pamukkale a po nociach sme sa zabávali na kultúrnych nociach. 

 

Kultúrne noci boli úžasné, máte tam príležitosť ochutnať jedlo a nápoje, ktoré predtým mnohí z nás nikdy nemali možnosť vyskúšať. Videli sme prezentácie a opäť sme sa dozvedeli niečo nové. Taktiež sme cestovali na výlety v okolí. Pretože sme boli ubytovaní blízko Pamukkale, navštívili sme Hieropoli, ktoré je historickým mestom blízko termálnych kúpalísk. Druhé bolo jazero Salda, ktoré sa tiež nazýva turecké Maldivy, a posledné (a podľa môjho skromného názoru najvzrušujúcejšie) bolo Efez, ktoré sa považuje za jeden zo 7 divov sveta. Bol to nezabudnuteľný zážitok vidieť také pamiatky s toľkou históriou. Každá z nich stála za to.

 

Na konci projektu sme sa rozdelili do skupín a začali sme pracovať na vlastnom pláne obchodného modelu. Bola to skúsenosť, ktorá mi zmenila život, veľmi užitočná pre môj osobnostný aj kariérny rast. Vďaka nej som zistila, že zelené podnikanie je realita a udržateľný biznis model nie je len sen, ale realita. Osobne by sa chceme poďakovať organizátorom z Klubu mladých, ako taktiež Pamukkale podnikateľov.

 

Natália, študentka bilingválneho gymnázia

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *