Preskočiť na obsah

“Istanbul je úplne iná dimenzia.”

Istanbul je iná dimenzia. Toľko ruchov, vzruchov, farieb, kriku, ľudí a dobrého vajbu som, úprimne, nečakala. Vedela som, že to bude zrejme iný svet. Netušila som však, že až tak. Keď som vyšla z letiska, omráčilo ma množstvo taxíkov a taxikárov, ktorí sa prekrikovali a predháňali v získaní zákazníka. 

Náš vzdelávací tréning Wise mind trval 5 dní. Platforma tohto projektu vznikla z veľmi jednoduchej, no zároveň potrebnej myšlienky. Starostlivosť o seba a o svoje duševné zdravie. Desať rokov sa venujem práci s ľuďmi, niekoľkokrát som takmer vyhorela. Raz naozaj, a skoro nastálo. Trvalo mi nejakú dobu, kým som sa dala dokopy. 

Mnoho vzdelávaní  a projektov sa primárne zameriava na skvalitnenie práce a zvyšovanie profesionálnej úrovne. Máloktorý z nich však na starostlivosť o seba samého. Pritom logiku to má veľmi jednoduchú. Pokiaľ nebudem ja v pohode, nemôžem ani dobre pomáhať druhým. Keď som teda dostala možnosť byť súčasťou tejto iniciatívy, neváhala som ani chvíľu. Téme mentálne zdravie a selfcare sa venujem už nejaké obdobie. Čo to už viem, avšak vždy je niečo nové, čo sa dá naučiť. Nezostala som sklamaná. Tréningom nás sprevádzali naslovo vzatí odborníci, doktori a psychológovia, ktorí maj za sebou psychoterapeutický výcvik. S odstupom času hodnotím, že toto vzdelávanie bolo vhodné aj pre úplných začiatočníkov v téme, pretože sme to zobrali pekne od podlahy. Prvé dva dni sme sa rozprávali o neurobiologických záležitostiach, ako nám funguje mozog aj telo, čo to znamená pre náš život, a do akej miery s tým vieme niečo robiť. Ostatný čas sme venovali pozornosť už priamym, konkrétnym technikám ako zvládať stres a krízové situácie v našich životoch. Tiež aj výmenou dobrej praxe s kolegami z iných krajín. Ľudia, ktorých som mala možnosť spoznať boli skvelí, či už naši lektori, organizátori ale účastníci z partnerských organizácií.

Viac info o projekte: https://wisemindproject.eu/

 

Mali sme aj dosť času objaviť krásy mesta, bývali sme v centre, takže o zážitky nebola núdza. Neodradil nás ani dážď, ktorý nás sprevádzal skoro polovicu nášho pobytu. Jedna z najšialenejších vecí bolo pre mňa to množstvo obchodov. A úplne so všetkým. Na jednej ulici sme vedeli nájsť obchod s hudobninami, potraviny, obchody s oblečením a kvalitnou bio kozmetikou, až po cukráreň, hipi obchody a tradičné, lokálne produkty. Nenadarmo mal môj kufor o skoro 10 kíl viac než keď som prichádzala, ehm…

 

Jedlo. Samostatná kapitola. Nebolo zlej reštiky, nebolo zlého jedla. Všetko, čo sme kdekoľvek mali bolo skvelé. Niekde viac, niekde menej, avšak aj priemerné jedlo tu bolo stále na úrovni lepšej, bratislavskej reštiky. A tie ceny. Pre nás, Európanov, naozaj veľmi lacné. Stále som tie lýry prepočítavala na eurá a stále som myslela, že to zle robím, keď je to také lacné.

Piatok sme strávili prehliadkou po meste, ktorú nám zorganizovali naši tureckí kolegovia, a deň sme následne zakončili výletom na lodi. Boli sme sa pozrieť v starom, historickom meste, obzreli sme tri najvýznamnejšie mešity, do dvoch sa nám podarilo dostať aj dnu. Napriek tomu, že bol piatok, čo je pre moslimov niečo ako kresťanská nedeľa a vstup je zakázaný. Z mešít sa vždy 5krát denne niesli celým mestom modlitby. Ak človek zavrie oči, ľahko môže nadobudnúť pocit, že sa nachádza v nejakej orientálnej rozprávke. Po mešitách sme boli pozrieť ešte Grand bazár, čo je obrovské trhovisko, v ktorom sa dá jednoducho stratiť. Spice bazár je o niečo menší, vôňa všetkých korenín sveta vám pri vstupe rázne udrie do nosa. Z lode sme mohli vidieť most, ktorý oddeľuje európsku a ázijskú časť mesta Istanbulu. Počasie nám stále neprialo, takže výlet sme si vychutnávali väčšinou  zvnútra lode. Na našej dobrej nálade to však neubralo a deň sme zakončili slávnostným odovzdaním certifikátov.

Ak by sa ma niekto spýtal, či má ísť navštíviť Istanbul, hovorím tisíckrát áno!!!

Na toto vzdelávanie budem vždy s láskou spomínať, lebo okrem toho, že som mala možnosť sa naučiť niečo nové, opäť som mohla vidieť ďalší kus nového sveta. A kedykoľvek sa tu rada vrátim.

 

Iv

1 názor na ““Istanbul je úplne iná dimenzia.””

  1. Pingback: Wise Mind Project | Youth for Equality

Komentáre sú uzavreté.