Preskočiť na obsah

Power of Human Rights

Minulý mesiac sme sa stali účastníkmi našej prvej medzinárodnej mládežníckej výmeny – školiaceho kurzu so zaujímavým názvom Sila ľudských práv. Projekt sa konal v jedinečnom zalesnenom prostredí medzinárodného centra stretnutí mládeže House Across Borders v belgickom Lommeli. Do projektu boli zapojení dvaja pracovníci s mládežou z 13 európskych krajín, ako sú Grécko, Portugalsko, Moldavsko, Litva alebo Rumunsko.

 

Prvý večer sme bojovali so zapamätaním si našich mien, ktoré nasledovali po sérii aktivít zameraných na vzájomné spoznávanie sa. Deň na to sme definitívne prelomili ľady smiechom a jógou. Ako zástupcovia zo Slovenska na našom stole na kultúrnej noci nemohli chýbať Horalky, Mila alebo kruhové oblátky zo slovenských kúpeľov. Účastníkov projektu ochutnávanie skutočne potešilo a čoskoro z nich nezostalo nič.

 

Nešlo však iba o zábavu. Našou hlavnou motiváciou pre tento kurz bolo vystúpiť z našej komfortnej zóny a nadviazať kontakt s ľuďmi z rôznych krajín a kultúrneho prostredia. A samozrejme, byť nútený hovoriť anglicky a čo najviac sa v komunikácii zlepšiť. A všetko sme to ľavou zadnou zvládli! Počas kurzu sme navštívili miestne utečenecké centrum v Lommele, zažili sme jeho infraštruktúru, nadviazali sme súcitný rozhovor s niekoľkými utečencami, ktorí sa radi podelili o svoje životné príbehy a dozvedeli sa niečo o belgickom azylovom systéme.

 

Veľa poznatkov v oblasti ľudských práv sme získali prostredníctvom nezabudnuteľných prerozprávaných príbehov padlých vojakov, keď sme navštívili najväčší nemecký cintorín vojnových hrobov vo východnej Európe, ktorý sa nachádza hneď vedľa nášho domu. Rozmanitými debatami s našimi novými priateľmi sme sa priblížili k základnej myšlienke univerzálneho práva na život, zdravotnú starostlivosť, slobodu prejavu alebo pohybu a posilnili sme prirodzený postoj proti rasizmu. Náš konečný výsledok spočíval vo vytvorení vlastného workshopu zameraného na problematiku ľudských práv s cieľom čo najinteraktívnejšie predstaviť jednotlivé aspekty pred pozvanými laikmi. Stručne povedané, naučili sme sa s úctou počúvať slová druhých, zlepšili sme si trpezlivosť a nadobudli organizačné schopnosti.

 

Moja mladšia sestra mala svoje narodeniny počas posledného projektového dňa, a tak sme pripravili tajný plán, ktorý sme uskutočnili po ukončení oficiálneho programu. Bola to úžasná párty s viachlasým spevom „happy birthday“. Zaželali sme jej všetko dobré a pochutnali sme si na vynikajúcej čokoládovej torte, ktorú dobrovoľne upiekla jedna z účasníčok.

 

Chceli by sme sa vám poďakovať, Mládež za rovnosť za túto ohromujúcu príležitosť a dôrazne ju odporučiť každému mladému človeku – naučíte sa naozaj veľa!

 

Ajka & Emka

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *