Preskočiť na obsah

Read Beyond The Title v Trnave

Cieľom projektu Read Beyond the Title bolo zoznámiť sa s konceptom Fake News, ktorý okrem vedomého zavádzania a dezinformovania zahŕňa problematiku spravodajstva, mýtov, klamlivých informácii, overovania zdrojov, konšpiračných teórií, manipulácie a argumentácie. Počas druhého marcového týždňa sa v Trnave stretli účastníci z Česka, Fínska, Turecka, Grécka, Belgicka a Slovenska, aby sa prostredníctvom diskusií, workshopov a rôznych aktivít lepšie spoznali a nadobudli nielen teoretické, ale aj praktické skúsenosti ohľadom tejto problematiky.


Na začiatku bola, prirodzene, väčšina z nás nervózna. Prekonali sme to pomocou hier a aktivít, pri ktorých sme sa spoznávali. Následne sme šli do terénu a v skupinách sme objavovali Trnavu pomocou GPS hry. Nasledujúci deň sme sa už naplno venovali hlavnej téme – fake news.

 

Po zoznámení sa so základnými pojmami, sme popoludní vyrazili do ulíc najmenšieho krajského mesta Slovenska a oslovili sme ľudí na ulici. Pýtali sme sa na ich názory ohľadom objektivity médií, či sledujú správy a či si myslia, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine informujú médiá objektívne. Získali sme širokú škálu odpovedí. Niektorí respondenti sledujú viacero mainstreamových zdrojov a informácie si overujú. Iní médiám nedôverujú a uchyľujú sa k tzv. “alternatívnym” zdrojom. Sú toho názoru, že každý názor by mal mať priestor a cenzúra by mala byť zakázaná – nech si každý vyberie, čomu bude veriť.

 

Vďaka jednej z účastníčok sme mali možnosť vyskúšať si „únikovku“ s názvom Fakescape. Tá nám mohla byť predlohou, no väčšina z nás využila vlastnú kreativitu a vytvorila originálne spoločenské hry v podobe krížoviek alebo kartových hier.

 

V piatok sme si vyskúšali arteterapiu a za pomoci metódy čriepkov sme vytvorili originálne diela, pričom z pôvodného mal každý iba malý kúsok – čriepok. Je vedecky podložené, že umenie pomáha odbúravať stres a navodzuje atmosféru pokoja.

 

Aký by to však bol projekt na Slovensku bez vyskúšania halušiek? Niektorí zahraniční účastníci si na nich tak pochutnali, že si vypýtali aj dupľu. Na záver večera nás privítala miestna folklórna skupina, ktorá nás zoznámila s folklórnymi tradíciami počas roka na západnom Slovensku. Jeden pár mal možnosť prejsť si obradom svadby so spoločenskými tancami a ceremóniou čepčenia.

 

V sobotu nechýbala ani prezentácia člena Slovenskej debatnej asociácie, ktorý nám vysvetlil, ako fungujú debaty. Rozdelili sme sa teda do dvoch skupín, pričom každý zastával jednu stranu a snažil sa presvedčiť oponenta o svojich argumentoch. Po tak náročných diskusiách sme mali zaslúžené voľno. Zatiaľ čo unavení účastníci oddychovali na hoteli, tí vytrvalejší sa vybrali objavovať krásy meste. Pri troche šťastia natrafili na obrovského psa, s ktorým si okamžite urobili aj pamätnú fotografiu. Našli sa však aj takí experti, ktorí si svoju energiu šli vyčerpať až do centra Bratislavy.

 

Pondelok bol posledným dňom tohto projektu a každá zo skupín vytvorila národný plán. Jeho cieľom bolo predstaviť v domácom prostredí to, čo sme sa naučili a šíriť tak ďalej všetky novonadobudnuté vedomosti a myšlienky. Poobede sme potom strávili náš zvyšný čas s deťmi z miestnej školy v spolupráci s projektom nadácie Pontis Budúcnosť inak. Dozvedeli sa niečo o účastníkoch a my zase o nich.

 

Napriek neprítomnosti niektorých členov na pár aktivitách kvôli chorobe v podobe nádchy (nebojte sa, COVID to potvrdene nebol) sa všetci zapájali, ako len mohli a vydali zo seba naozaj maximum. Bol to projekt, ktorý sme si nesmierne užili a dovolím si povedať, že mnohí z nás si našli aj nových priateľov. Nálada bola výborná, stretla sa skvelá skupina ľudí a spoločne sme sa naučili veľa nového, a to nielen o fake news, ale aj o sebe samých.

 

Martin Švorc & Barbora Beniánová

[flipbook id="5"]